皆さん、

こんにちは。
JEEPA認定英会話コーチのジョーンズです。
如何お過ごしでしょうか?
今日のメルボルン、今朝は今年に入っての最低気温の6.3度でしたが、
只今の気温は 13度、晴れでとても良いお天気です。
皆さんのお住まいの地域はどうでしょうか?
さて、今日のブログは久しぶりにデザートのご紹介です。
トライフルというイギリスのデザートです。ご存じですか?
出来上がりはこんな感じです。
Wikipediaでも調べてみました。
トライフルの歴史は1585年までさかのぼるんですね~。。。。😮
大体の流れが出ている動画を見つけました。

さて、このトライフル、義母の簡単レシピでは、
材料:
カスタード パウダー
ゼリーの素
ミルク
砂糖
ジャムロールケーキ
みかん缶詰
生クリーム
バナナ
チョコレート
一番下の層がジャムロールケーキ、ゼリーとみかんの缶詰。
ジャムロールケーキはこちらのスーパーでは$2.50くらいで買えますが、
スポンジケーキでも代用できました。
ここで、注意した方がよいのが、ミカンの缶詰のシロップをペーパータオル等で軽くふき取っておくことです。これをしないとゼリーが美味しくなく固まります。(←経験者😅
冷蔵庫に入れて、ゼリーが固まったら、義母は輪切りのバナナを敷き詰めます。
それから、カスタードをその上にかけます。
因みに義母は↓でカスタードを作っています。
冷蔵庫に入れてカスタードが冷え固まったら、生クリームを上からかけます。義母の生クリームは泡だてず、そのままをかけます。
仕上げに削ったチョコレートをかけて出来上がりです。
クリスマスには私達ファミリーの毎年定番の美味しいデザートです。
それでは、今日はこの辺で。
皆さん、良い週末をお過ごし下さい。
ジョーンズ

Hello everyone.

I'm Yumi, a JEEPA certified English Conversation coach.
How are you doing?
This morning was the lowest temperature so far this year,  which was 6.3 degrees.
The temperature now is 13 degrees, sunny and very nice weather.
How about your area?!
Today's blog introduces desserts for the first time in a long time.
It's a British dessert called Trifle.
Do you know it?
The finished product looks like this.
I also looked it up on Wikipedia.
The history of Trifle goes back to 1585. 😯
I also found a video that shows the general making order.

Here’s a simple recipe from my mother-in-law,
Ingredients:
Custard powder
Milk
sugar
Jelly powder
Swiss jam roll
tangerine canned
cream
banana
chocolate
The first layer is  Swiss jam rolls, jelly and canned tangerines.
You can buy Swiss jam rolls at supermarkets for about $2.50 in Australia,
but you could use sponge cake instead too.
Here, it is important to note that the canned mandarin should be drained and lightly dried off with a paper towel. If you do not do this, the jelly will not taste good. (← Experienced person 😅)
Put it in the fridge, and when the jelly has set, my mother-in-law spreads sliced bananas. Then she pores the custard on it.
When the custard has cooled and set in the refrigerator, pour  thickened cream over the top. In my Mother-in-law's recipe, she doesn't whisk cream, she just pours the cream on. Sprinkle shaved chocolate to finish and it's done.
She uses ↓ for custard making.
It is a delicious dessert that is a staple every year at Christmas for our family.
That's all for today.
Have a nice weekend, everyone.
Yumi