今日は。

JEEPA認定英会話コーチのジョーンズです。
如何お過ごしでしょうか?
メルボルンの今日の気温は12度で雨です。
冬日です。
皆さんのお住まいの地域はどんなお天気でしょうか?
さて、本日のブログは餃子レシピのご紹介です。
元は20年以上前に購入した台所の手ほどきという本↓に載っていたものから、
海外でも手に入りやすい材料に変えて、作っています。
我が家では家族に好評の一品です。
以下レシピです。
餃子
材料(4人分)
豚ひき肉 200グラム
白菜   1/4株
ねぎ   1/2束
茹でたけのこ(缶) 50グラム
シイタケ 4枚
ショウガ 一片
ニンニク 一片
片栗粉  小さじ2杯
*醤油 小さじ 2杯
*塩  小さじ 2/3杯
*砂糖  小さじ 2/3杯
*ごま油 小さじ 1杯
餃子の皮 1袋(←水餃子の時は水餃子の皮をお求め下さい。☺
油 大さじ 2杯

白菜はさっと茹で、ざるに上げてさます。(←レンジでチンでもok

 冷めたら、細かく刻み、しょうゆ1から2滴を落として混ぜ、
 キッチンペーパー等にくるみ、ぎゅっと絞る。
ねぎは細かく刻み、塩少々を振って軽くもみ、水気を絞る。
 たけのこも細かく刻み、水気を絞る。(←私はたけのこ水煮缶を使っています。)
シイタケ、ショウガ、ニンニクも細かく刻みます。
以上の野菜を合わせる。
ボールにひき肉、と *の調味料、 片栗粉を混ぜ合わせる。
(ここまでの準備をしてすぐに食べなければ、冷蔵庫に入れておく。←皮に包んでおくと、水っぽくなるため。)
皮にをスプーン1杯くらいのせ、皮の縁に水をつけて2つにおり、ひだを付けて包みます。
厚手のフライパンを中火にかけて充分に熱し、油を入れて鍋肌にまわし、餃子を並べて焼きます。
1個つまみあげてみて、焼き色がついていたら湯1/2カップを鍋端からジャーと注ぎ、手早くふたをして、
 5から6分蒸し焼きにします。ふたをとり、水分がのこっている様だったら、やや火を強めて水分をとばしま  す。
お皿に盛り、好みでラー油、醤油、酢、練りからしを添えて、あつあつをお勧めします。
ポイント:野菜は細かく刻んで、しっかり水分を絞りとる。
☝ここ大事!
以上です。
最近は寒いので我が家では、水餃子を良く作って食べます。
作った残りは冷凍保存して、茹でればよいだけの状態にしています。
次女の大好物なので、いつの間にかなくなってます。
では、皆様、良い週末をお過ごし下さい。
See you next week!
ジョーンズ

Hello

I'm Yumi, a JEEPA certified English conversation coach.
How are you doing?
It is 12 degrees celsius and raining in Melbourne today.
It's a winter day.
What is the weather like in your area?
By the way, the blog for today is an introduction to dumpling recipes.
Originally, it came from the book called  "Introduction to the Kitchen" I bought more than 20 years ago. 
😮
and I changed the ingredients in the book to ones that are easily available outside of Japan.
It is a popular dish for my family.
Below is the recipe.
Gyoza Dumpling
Ingredients (for 4 people)
Minced pork 200 grams
Chinese cabbage 1/4
spring onions 1/2 bunch
boiled bamboo shoots (can) 50 grams
shiitake mushrooms 4 pieces
ginger 1 piece
garlic 1 piece
potato starch 2 teaspoons
* 2 teaspoons of soy sauce
* 2/3 teaspoons of salt
* 2/3 teaspoons of sugar
* 1 teaspoon of sesame oil
1 bag of dumpling skin (← For boiled dumplings, please purchase the skin for boiled dumpling. ☺)
2 tablespoons of oil
1 Boil the Chinese cabbage quickly and drain them in a strainer. (← just use  the microwave is ok)
When it cools down, chop it finely, drop 1 to 2 drops of soy sauce, mix it, wrap it in kitchen paper, and
squeeze water out.
2 Finely chop the spring onions, sprinkle a little salt, rub lightly, and squeeze the water out. Finely chop the
bamboo shoots and squeeze the water out. (← I use a can of bamboo shoots boiled in water.)
3 Finely chop shiitake mushrooms, ginger, and garlic.
4 Mix veggies above together.
5 Mix pork mince and veggies with seasonings, and potato starch in a bowl.
(If you don't eat immediately after preparing, put it in the refrigerator. ← If you wrap it in the skin,
it will become watery.)
6 Put about 1 teaspoon of the mix on the skin, wet the edge of the gyoza skin with water, fold it and wrap it
with creases.
7 Heat a thick frying pan over medium heat, add oil, put them on in the middle and grill the dumplings side by side.
8 Pick up 1 piece, and if it's browned on the bottom, pour 1/2 cup of hot water from the edge of the pan,
cover quickly, and grill for 5 to 6 minutes. Remove the lid, and if it looks like it is still moist, increase the heat slightly higher to remove the water.
9 Serve on a plate and add chili oil, soy sauce, vinegar, and mustard as you like.
Point: Finely chop the vegetables and squeeze out the water.
☝Important 
That's all.
It's been cold these days, so we often make and eat them.
The rest is stored frozen so that it can be just boiled for eating later.
It's my second daughter's favorite food, so it's usually gone before I know it. 
That's all for today.
Have a nice weekend, everyone.
See you next week!
Yumi